همه ما بدون شک وروجک در کارتون زیبا و شیرین (وروجک و آقای نجار) و بیگلی بیگلی در کارتون (گوریل انگوری) را در یاد داریم، و صدا جذاب و شیرین اصغر افضلی که زینت بخش آن شخصیت های دوست داشتنی و به یاد ماندنی بود.

 اصغر افضلی که در سن ۲۲ سالگی به طور حرفه ای وارد عرصه دوبله شد، او از گویندگان و مدیران دوبلاژ برجسته و پرآوازه ایران است. از خصوصیات صدای افضلی خلاقیت بی نظیر او در تیپ سازی شخصیت های متفاوت کمدی در فیلم ها و کارتون ها است. فرانکو فرانکی، وودی آلن، بود آبوت، استن لورل، وثوق و توتو و پروین سلیمانی در سریال دایی جان ناپلئون با صدای منحصر به فرد و خاص اصغر افضلی ماندگار شده اند. 

وقتی با او درباره سالهایی که در عرصه گویندگی و دوبله رنگین کمانی فعالیت کرده بود، صحبت کرده اند، گفته بود که : دیدن انیمیشنی از شبکه دوم برای او بسیار غافلگیر کننده و وجد آور بود، این وجد به نوعی تداعی کننده دوران کودکی و نشستن پای تلویزیون برای دیدن برنامه های کودک و نوجوان سالهای قدیم است. مثلا بلفی و لیلیبیت(کارتون روایت کننده زندگی تعدادی از آدم کوچولوها و همزیستی مسالمت آمیز آنها با حیوانات) که از جذابیت های این کارتون زیبا، منهای خاطرات آن، دوبله بی نظیر آن است تا انیمیشن های زیبا ژاپنی که در اکثر مواقع شخصیت های کودک به دنبال والدین گمشده خود بوده اند. شیوه اجراهای بی نظیر و درخشان اصغر افضلی در آثار مختلف که توانایی عجیبی در گفتن شخصیت های متفاوت دارد، به تنهایی از نقاط عطف تاریخ دوبله ایران است. به گفته اصغر افضلی دیدن محبت بچه ها نسبت به خود او و حرفه اش در برخوردی که با آنها داشت، هر روز سبب عشق هر چه بیشتر او به دوبله، خصوصا دوبله کودکان شده بود، و شادی وخوشحالی کودکان و آثاری که در ذهن آنها به یادگار گذاشته بود برای او بسیار مسرت بخش بود. از آثاری که کارنامه افضلی را پربار تر کرده است، دوبله او در سری فیلم های چیچو فرانکو و گویندگی به جای (فرانکو) بود، او در کنار منوچهر اسماعیلی که هر دو از استادهای بی چون و چرای تیپ گویی بوده اند، این مجموعه نه چندان بامزه که دیده شدن آن بی شک مدیون صدای این دو نفراست را با هنرنمایی خلاقانه خود برا همیشه در تاریخ ماندگار کرده اند. زمان همچنان در حال گذر است که قرعه گویندگی به جای نابغه سینما(وودی آلن) به نام اصغر افضلی رقم خورده و او در این برهه از زمان اوج کار و پختگی خود را به رخ کشیده و از تکنیک جاودانه خود (سرعت در نقش گویی) به جای وودی آلن استفاده کرده  و صدای خود را برای همیشه بر روی این نقش مانا کرده است. از نمونه صداهای اصغر افضلی در فیلم ها : بینوایان – به جای آندره بورویل (آقای تناردیه)، دایره سرخ (۱۹۷۰) – به جای آندره بورویل، دیکتاتور بزرگ (۱۹۴۰) (به جای چارلی چاپلین) و تمام فیلم‌های وودی آلن (پول‌ها را بردار و فرار کن، آنی هال و…). 

در سریال ها: سریال هزاردستان نیز به جای منوچهر آذری و چند شخصیت، سریال دایی جان ناپلئون، نقش مادر آسپیران غیاث آبادی با بازی پروین سلیمانی. و در انیمیسن ها: بامزی قوی‌ترین خرس دنیا (شلمان لاک پشت)، گوریل انگوری (بیگلی بیگلی)، کارآگاه گجت (کارآگاه گچت)، قلعه هزار اردک (دانلد داک)، گربه‌های اشرافی (خدمتکار / ادگار)، بلفی و لیلی بیت (عموی بلفی)، وروجک و آقای نجار (وروجک)، جادوگر شهر اوز (مترسک)، تناردیه (کارتون بینوایان)، سریال انیمیشنی جنگ درندگان (تبدیل شوندگان) (گوینده شخصیت رَترَپ) و رنگو گویندگی کرده است. 

اصغر افضلی در ۱۰ شهریور سال ۹۲ بر اثر سکته قلبی از دنیا رفت و صدای شیرین و پر از خاطره اش را برای همیشه به یادها سپرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *