دورانِ طلایی رادیو و دوبله در ایران، میزبان هنرمندایی بود که طنینِ صدایشان تا به امروز جزو ماندگارترین آواهای این سرزمین است. یکی از این مردانِ خوش صدا، آلبرت کوچویی متولد ۸ تیر۱۳۲۲ در همدان است.

 او از زُمره ایرانیان آشوری و گوینده های قدیمی رادیو و تلویزیون است، که در زمینه هنرهای تجسمی، نویسندگی، ترجمه، مطبوعات، تئاتر و سینما فعالیت دارد.

کوچویی متولد همدان است و زمانی که هفت ساله بود، به همراه خانواده اش به آبادان رفتند و تا دوران دبیرستان هم در این شهر سکونت داشتند. در نوجوانی با حرفه مطبوعات آشنا شد و با رادیو نفت ملی همکاری کرد.

 تجربه بعدی او به همکاری با رادیو رضائیه ختم شد، او این بار به عنوان تهیه‌کننده، گوینده، نویسنده و سرپرست برنامه در رادیو آشوری مشغول به کار شد. کوچویی مدتی بعد، برای ادامه تحصیل در مقطع دانشگاهی، عازمِ تهران شد و در دانشکده‌ زبانِ عالی پارس و مدرسهِ عالی ترجمه، تا مقطع کارشناسی ارشد، ادامه تحصیل داد.پس از اتمام تحصیل، در رادیو تلویزیون ملی ایران و مطبوعات سراسری به حرفهِ نویسندگی، تهیه کنندگی و گویندگی پرداخت. او حرفه دوبله را درکنار خسرو شکیبایی و ژرژ پطروسی در رادیو آغاز کرد.

آلبرت کوچویی، ید طولایی در فعالیت های اجتماعی درجامعه آشوری داشت، که از آنها میتوان به حضور در سه دوره به عنوان رئیس در انجمن اولیا و مربیان مجتمع آموزشی حضرت مریم و دو دوره رئیس در انجمن آشوری‌های تهران اشاره کرد.

روزهای پر کار و هیاهوی کوچویی تازه آغاز شده بود. و او تهیه‌ کنندگی و گویندگی برنامه‌های زیادی از جمله، برنامه رادیویی، داستان‌خوانی، کتاب‌خوانی، رمان ایرانی و خارجی، دوبله، صداپیشگی برنامه‌های تلویزیون و مستند را بر عهده داشت. همینطور نگارش مقالات متعدد در روزنامه‌ها و مجلات داخلی سینما و تئاتر، نویسندگی مقالات متعدد در روزنامه‌ها و مجلات خارجی همچون گاردین و تایم، نقد هنرهای تجسمی و نمایشی و تدریس گزارشگری و روزنامه‌نگاری در کارنامه‌ کاری او به چشم میخورد.

صبح تهران، گذری در تهران، تهران در شب از برنامه‌های معروف و پر طرفدار او در شبکه رادیویی تهران است.

آلبرت کوچویی

 

او در رابطه با کار کردن در رادیو نقل کرده است که: “برای من همه لحظه‌های حضور در رادیو خاطره‌انگیز است. من پرپرزنان می‌آیم. باور کنید، گاهی به بچه‌ها می‌گویم مثل یک پرنده می‌آیم و پشت میکروفون می‌نشینم و حس می‌کنم همه انرژی‌ام را به کار می‌برم. در واقع حس می‌کنم تمام وجودم در خدمت صداست و و اصلا احساس خستگی نمی‌کنم و تازه حس می‌کنم یک اثر هنری را به پایان رسانده‌ام. واقعیت این است که من با عشق شروع کردم، یعنی عاشقانه دلباخته این رسانه بودم. رادیو آغاز زندگی حرفه‌ای من بود و عاشقانه این رسانه را دوست دارم. اعتقادم این است کسانی که می‌خواهند وارد این حرفه بشوند، اول باید آن را دوست داشته باشند و مقاوم و صبور باشند. خود من پس از آمدن از ارومیه در اولین تست گویندگی رد شدم. البته به آن‌ها همان زمان گفتم که من از این در می‌روم، ولی خیلی زود برمی‌گردم؛ چون این رسانه را خیلی دوست دارم. زمان زیادی نگذشت که گویندگی نریشن در یک برنامه تلویزیونی به من پیشنهاد شد. آن برنامه درباره هنرهای تجسمی بود. با شما زنده‌ام کتاب، رادیو، روزنامه‌ها و مجلات و در پایان، تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم.”

این هنرمند در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۲ برنده‌ جایزه‌ اول جشنواره‌ بین‌المللی صدا شد.

کوچویی با موسسه چهل طوطی که بیژن مفید هم در آنجا مدتی مشغول فعالیت های فرهنگی بود، همکاری داشت. یکی از مهم ترین و برجسته ترین آثار کوچویی، گویندگی نریشن بر روی مستندِ مخترع رادیو، گولیلمو مارکونی در برنامه مجله گویا سال ۱۳۶۹ بوده است.

سال ۱۳۹۵ در موزه ملی ایران، به منزله تجلیل و تقدیر از ۵۰ سال خدمتِ آلبرت کوچویی درزمینه فرهنگ و ادبیات ایران، از او قدردانی شد. او همینطور موفق به دریافت نشان درجه یک هنر از شورای عالی انقلاب فرهنگی شده است.

بهارلو، پورنگ

نتایج مشاهده همه نتایج بهارلو، پورنگ سال تولد: ۱۳۰۷ تولد: – نمونه صدا پورنگ بهارلو

اشکبوس، علی محمد

نتایج مشاهده همه نتایج اشکبوس، علی محمد سال تولد: ۱۳۲۴ تولد: تهران فوت: ۱۴۰۲/۴/۲۳ نمونه

حشمتی، محمدرضا

نتایج مشاهده همه نتایج حشمتی، محمدرضا تولد: – محل تولد: – همکار چکاوا مشاهده پروفایل