صدای فهمیه راستکار همسر (نجف دریابندی-نویسنده، مترجم، مقاله نویس)، لطیف، ملکوتی، رسا و با صلابت بود، راستکار فارغ‌التحصیل از(هنرستان هنرپیشگی) بود و در کنار آن در گروه‌های مستقل همچون گروه تئاتری (شاهین سرکیسیان) حرفه خود را ادامه داد.

از هم دوره ای های راستکار: علی نصیریان، بیژن مفید، عباس جوانمرد، صدرالدین الهی، رفعت هاشم‌پور، جعفر والی، جمشید لایق، فریدون ثقفی، پرویز بهرام و هوشنگ لطیف‌پور بودند که در هنرستان هنرپیشگی در کنار هم، فعالیت های هنری زیادی داشتند. راستکار بعدها در رشته زبان فرانسه دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد ولی آن را نیمه تمام رها کرد. او فعالیت خود را در عرصه تئاتر با بازی در نمایش (باغ وحش شیشه‌ای) اثر تنسی ویلیامز به کارگردانی (سنک دیویدسن) در انجمن ایران و آمریکا و نیز فعالیت خود را در زمینه دوبله را از سال ۱۳۳۵ به پیشنهاد هوشنگ لطیف‌پور آغاز کرد و نخستین نقش او به‌جای (ایرنه پاپاس) در فیلم سینمایی (تئودورا) به مدیریت دوبلاژ (ابوالقاسم رضایی) در استودیو ایران فیلم (خانه سینمای ایران فعلی) بود. او بعدها در همان استودیو در نسخه روسی (اُتِللو) اثر شکسپیر به مدیریت دوبلاژ (هوشنگ لطیف‌پور)، در نقش دزدمونا (با بازی ایرینا اسکوبتسه‌وا) گویندگی کرد که دوبله این فیلم از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بود و مورد استقبال زیادی قرار گرفت.

 در سال ۱۳۳۶ به پیشنهاد (آلکس آقابابیان)، همراه با منوچهر زمانی، ناهید بوستانی و محمدرضا زندی، برای دوبله به زبان فارسی فیلم‌ها، به ایتالیا مهاجرت کرد و ۴ سال در آن کشور به حرفه دوبلاژ مشغول شد؛ او پس از برگشتن به ایران، به فعالیت خود در زمینه دوبله همچنان ادامه داد و در دهه چهل، گوینده نقش های بسیار مهم و محوری فیلم ها شد و همزمان به فعالیت در تئاتر هم ادامه داد. صدای او به‌جای شخصیت کاترین هپبورن در فیلم سینمایی(شیر در زمستان)، اینگرید برگمن در (آیا برامس را دوست دارید؟)، ملینا مرکوری در (یکشنبه‌ها هرگز)، آوا گاردنر در (کنتس پابرهنه)، جنت لی در (روانی)، سوفیا لورن در (زیبای میلیونر)، هتی مک‌دانیل (در نقش دایه سیاهپوست) در (بر باد رفته)، اینگرید تولین در (توت‌فرنگی‌های وحشی)، مارتا اسکات در (بن هور)، ایران دفتری در (قیصر) و نصرت پرتوی در (گوزنها) از ماندگار‌ترین آثار او در عرصه دوبله است. همچنین راستکار در نمایش های(سفر دراز روز در شب)، (مرد دوم)، (آنتیگونه)، (ترس و نکبت رایش سوم)، (انسان، حیوان و تقوا)، (خانه برناردا آلبا)، (اورگاست)، (رؤیا)، (پرواربندان)، (وای بر مغلوب) و… ایفای نقش کرده است. سال ۱۳۵۱ در مراسم بازگشایی (تئاتر شهر) راستکار یکی از بازیگران نمایش (باغ آلبالو) نوشته (آنتون چخوف) بود که به کارگردانی (آربی اوانسیان) روی صحنه رفت، فهمیه راستکار بازیگری در سینما را از سال ۱۳۵۲ با فیلم (مغول‌ها) به کارگردانی (پرویز کیمیاوی) آغاز کرد؛ ولی بعد از این اثر، بازیگری را تا بعد از انقلاب ادامه نداد و ترجیح او بر این بود که فعالیت اصلی‌ خود را بر روی دوبله و تئاتر متمرکز کند. از دوبله‌های معروف و برجسته او در سال‌های بعد از انقلاب ایران باید به نقش‌های (اوشین کهنسال) در سریال (سال‌های دور از خانه) و خانم مارپل در سریال (خانم مارپل) اشاره کرد. فهیمه راستکار در دوم آذرماه سال ۱۳۹۱ بعد از طی کردن یک دوره بیماری طولانی آلزایمر، در ۷۸ سالگی در منزل شخصی‌ خود دارفانی را وداع گفت. نمونه صداهای فهمیه راستکار به جای بازیگرهایی نظیر سوفیا لورن: (پنج مایل مانده به نیمه‌شب)، (زیبای میلیونر)، (دو زن) (دوبله اول)، (افسانه گمشدگان) (دوبله دوم)، (غرور و شهوت)، (طلای ناپل)، آوا گاردنر: (کنتس پابرهنه)، (در ساحل)، (مایای برهنه)، (گذرگاه کاساندرا) (دوبله دوم)، ملینا مرکوری: (یکشنبه‌ها هرگز)، (فدرا)، (میعاد در سپیده‌دم)، کاترین هپبورن: (شیر در زمستان)، (ناگهان تابستان گذشته) (دوبله دوم)، (دنده آدم)، سیمون سینیوره: (شیطان صفتان)، )پلیس پیتون ۳۵۷)، (ارتش سایه‌ها)، مورین اوهارا: (مرد آرام) (دوبله اول)، (مک‌لین‌تاک!)، (ریو گرانده)، اینگرید برگمن: (آیا برامس را دوست دارید؟)، (سونات پاییزی)، لورن باکال: (بر باد نوشته)، (قتل در قطار سریع‌السیر شرق)(دوبله دوم)، اینگرید تولین: (توت‌فرنگی‌های وحشی)، (گذرگاه کاساندرا) (دوبله اول)، سوزان هیوارد: (دیمتریس و گلادیاتورها)، مرلین مونرو: (بعضی‌ها داغشو دوست دارن)، جنت لی: (روانی)، جسیکا تندی: (پرندگان)(دوبله دوم)، مگی اسمیت: (هری پاتر)، کاتینا پاکسینو: (زنگ‌ها برای که به صدا درمی‌آیند)، حمیده خیرآبادی: (ریحانه)، (بچه‌های طلاق)، (شب بیست و نهم)، (سایه‌های غم)، (دخترم سحر)، فخری خوروش: (طلوع)، (مترسک)، (بگذار زندگی کنم)، آزیتا حاجیان: (دزد عروسک‌ها) (در نقش عجوزه)، ملیحه نیکجومند: (شب دهم)، (این خانه دور است) و فیلم ها و سریال های بسیاری دیگر شنیده ایم. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *