در میان دوبلورهای ایرانی شاید چنگیز جلیلوند، تنها گوینده ای باشد که به جای اکثر ستارگان سینمای ایران و جهان گویندگی کرده است، به دلیل نبوغ و استعدادی که جلیلوند در گویندگی داشت و خلاقیتش، او را تا جایی به بلندپروازی رسانده بود که تمام قواعد گویندگی را که سالهای سال نسل او و نسل قبل از او رعایت کرده بودند را بهم زد و حاصل این بهم ریختگی، ابتکار و خلاقیتی بود که اثر را در نقطه اوج حفظ کرده و نوآوری جدیدی را به حرفهِ دوبله ایران اضافه کرده است. 

چنگیز جلیلوند فعالیت گویندگی را از سال ۱۳۳۶همراه با ابوالحسن تهامی شروع کرد و بعد ازاثبات خود به عنوان یک گویندهِ مستعد و محکم کردن جای پایش در دوبله، از سال ۱۳۳۸به شکل جدی به زمرهِ گویندگان فیلم و تلویزیون پیوست. پس از انقلاب ۱۳۵۷، او به مدت ۲۰ سال به آمریکا مهاجرت کرد و تا سال ۱۳۷۷ در آن کشور اقامت داشت، مجدداً بعد از ۲۰ سال به ایران بازگشت و کار گویندگی را از سر گرفت. اساساً صدای جلیلوند، شایستگی نقش های با صلابت، قدرتمند، استثنایی و تاثیرگذار را دارد و قابلیت اینکه بتواند با تیپ سازی هایی که ابداع کرده، نقش های مختلفی را گویندگی کند که به همین دلیل در میان دوبلورها به او لقب (حنجره طلایی) را داده اند و به قول حسین عرفانی صدای او شبیه به (کریستال) است.

او را به خاطرانعطاف صدایش در نقش های متفاوتی که در وهله اول در نظر دور و بعید است که چنگیز جلیلوند باشد زیاد دیده ایم. در سال ۱۳۵۷ در یک مقاله معتبر از او به عنوان یک دوبلور نمونه جهانی نام برده شده است. جلیلوند به جای بازیگران مختلف و معروف داخلی و خارجی زیادی از جمله مارلون براندو(ستایش شده ترین بازیگر جهان)، برت لنکستر، ریچارد برتون، کلین ایستوود، پل نیومن، پیتر اوتول، دین مارتین، یول براینر، ماکسیمیلیان شل، محمد علی فردین، بهروز وثوقی، ناصر ملک مطیعی، سعید راد، ایرج قادری گویندگی کرده است. جلیلوند اکثرا پای ثابت گویندگی فیلم های پل نیومن و مارلون براندو بوده و به دلیل تیپ سازی های متفاوتی که برای براندو انجام داده است باعث بهتراحساس شدن نقش های او در نظر مخاطبان سینما و بازیگران ایران شده است. از قدرتمندترین دوبلورهای ایران است و شخصی که فیلم فارسی با خاطره صدای استثنایی او برای ما زنده شده است و از دلایل اصلی محبوبیت این سینما در آن زمان بوده است. یکی از نکته های جالب درمورد شیوه دوبله جلیلوند این است که او دیالوگ های (فی البداهه) را هم در فیلم های قبل از انقلاب انجام داده است، مثلا روایت شده که دربعضی از فیلم های ناصر ملک مطیعی، وقتی پشت او به دوربین بود، چنگیز جلیلوند دیالوگ ها و متلک های مخصوص خودش را به نقش اضافه کرده و ویژگی های کلامی خاصی را مختص به ناصر ملک مطیعی قرار داده بود، و این فقط اختصاص به فیلم های فارسی نداشت و صداپیشگی او برای بازی های مارلون براندو پر از نکات هوشمندانه و قابل اعتنایی است که جلیلوند در آثار براندو به کار برده و از آنجا که براندو پدیدآور روش های جدید بازیگری درهالیوود بود، جلیلوند هم سعی برآن داشت تا با دوبله هایی که قرار بود انجام دهد از براندو عقب نماند ومثل اوغیر قابل پیش بینی پیش برود تا حق مطلب به خوبی ادا شود. 

از آثار مهم چنگیز جلیلوند باید به نقش های او در فیلم های زنده باد زاپاتا (امیلیانو زاپاتا) مارلون براندو- دزیره (ناپلئون بناپارت) مارلون براندو- اتوبوسی به نام هوس (استنلی) مارلون براندو- در بارانداز( تری مالوی) مارلون براندو- کوئیمادا بسوزان (سر ویلیام والکر) مارلون براندو- وحشی (جانی) مارلون براندو- کنتسی ازهنگ کنگ ( اوگدن) مارلون براندو- سایونارا (لوید) مارلون براندو- میسوری ازهم می پاشد (رابرت لی کلایتون – تام) مارلون براندو- شاهزاده و گدا (مایلزهندون) ارول فلین- شاه شاهان فروغ بی پایان (مسیح) جفری هانتر- گربه روی شیروانی داغ ( بریک ) پل نیومن – بیلیارد باز( ادی) پل نیومن – ناجورها( گای)  کلارگ گیبل- طناب(روپرت) جیمز استیوارت – ال دورادو (کول تورنتون) جان وین- پرنده باز آلکاتراز( رابرت استراد) برت لنکستر- شمال از شمال غرب (راجر) کری گرانت – سلیمان و ملکه سبا (سلیمان) یول برینر- زوربای یونایی (زوربا) آنتونی کوئین- شیر در زمستان(شاه هنری دوم) پیتر اوتول- قلعه عقاب ها (ایندیانا جونز)هریسون فورد- رابین هود (رابین هود)  کوین کاستنر- نابخشوده (ویلیام) کلینت ایستوود- وقت نمایش(کاراگاه میچ)رابرت دنیرو- ۴۷ رونین( کای) کیانا ریوز- سرقت پاپ (سیلوا)   رابرت دنیرو- ربوده شده ۳(برایان) لیام نیسون- قتل در قطار سریع السیر شرق (هرکول پوآرو) کنت برانا- انتقام جویان   (مرد آهنی) رابرت داونی جونیور- جوکر( مورای فرانکلین) رابرت دنیرو-  سریال : وایکینگ ها(شاه اکبرت / پادشاه وِسکس) لاینس روچ – کتاب سبز( تونی لیپ) ویگو مورتنسن و همچنان به جای بازیگران دیگر خارجی کثل جیم گافیان، لارنس فیشبرن، مایکل فسبندر، استیو مک کوئین، ژان پل بلموندو، آنتونیو باندراس، رابرت ردفورد، ونسان کسل، جرمی آیزونز، ترنس هیل، راسل کرو در گلادیاتور، روی شایدر، استیو بوید، هرتیک روشن، کریستین بیل در نابودگر- افسانه در جنگل- موگلی، کنت برانا در هملت، کالین فرث، گری گوری پک، مل گیبسون، مایکل داگلاس، بن افلک، دنزل واشینگتن، بروس ویلیس، جیم کری، شان کانری، هیو جکمن، وین دیزل، اندی گارسیا، کرت راسل، سیلوستر استالونه در بی مصرف ها، راکی، رامبو، دواین جانسون، سلمان خان و آمیتاب باچان اشاره کرد. ازبازی های چنگیز جلیلوند در سینما باید به ترمینال غرب، این سیب هم برایتو، فیتیله و ماه پیشونی، آقای شانس، دختر همسایه، بندرگاه عشق، آرشین مالالان وآثار او در تلویزیون به عبور از پاییز، یلدا، نوشدارو ودر تئاترهم در نمایش پدردر سال ۱۳۹۶ به ایفای نقش پرداخته . همچنین در مسابقه جادوی صدا به عنوان داور حضور داشته است. صدای چنگیز جلیلوند ار آن دسته صداهایی است که در آرشیو ذهن تماشاگران و علاقه مندان به سینما تا ابد ماندگار خواهد ماند.

وی در دوم آذرماه ۱۳۹۹ بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در ۸۰ سالگی چشم از جهان فرو بست و صدای نیرومند، دوست داشتنی و جادویی خود را برای همیشه جاودانه کرد و به ابدیت سپرد.

استفانی ، فردریک

نتایج مشاهده همه نتایج استفانی ، فردریک سال تولد: – تولد: – نمونه صدا جزو

ملکی، مهران

نتایج مشاهده همه نتایج ملکی، مهران تولد: ۱۳۵۱ محل تولد: – نمونه صدا مهران ملکی

پیامی، جلال

نتایج مشاهده همه نتایج پیامی، جلال سال تولد: – تولد: – نمونه صدا جلال پیامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *